Bezárás

Hírek

Iparhoz művészet2016-07-05 14:28:29

Az iparművészet szó ismerősnek cseng mindenki számára, de az iparhoz társuló művészet újszerű kapcsolata más jelentést ígér. Olyan kezdeményezés indult június 27-én, melynek minden szereplője ismerős, ám közös vállalkozásuk mégis újszerű.

Iparhoz művészet

A hagyományos ipari termelés és a művészi alkotómunka csak látszólag van távol egymástól, a technológia és kreativitás összekapcsolásából mindig innovatív megoldások születnek.  A Lakics Acélszobrászati Workshop  vállalatunk komlói gyáregységében valósult meg.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara a művészet kedvelőinek körében jól ismert, magas minőségű oktatása, tehetséges hallgatói méltán érdemelnek figyelmet.

A szintén pécsi  Kreatív Ipari Klaszter pedig nemzetközi tapasztalatai alapján segítette a közös gondolkodást és ennyi elég is volt. Lakics Péter, vállalatunk ügyvezetője a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara egyik rendezvényén vetette fel a lehetőségét annak, hogy a gépgyártás során keletkező maradék acél anyagot lehessen művészi alkotásokra felhasználni. A Kreatív Ipari Klaszter közvetítésével a Művészeti Kar szobrász tanszék vezetője – Gaál Tamás szobrászművész-tanár – egy doktorandusz és négy hallgató szobrásszal a tavasz folyamán megismerkedett az üzemmel és közösen megtervezték a workshop programját. A Lakics Kft. a workshop idejére nemcsak az acél anyagokat biztosította, de a művészek Merk József  vezetésével a gyárban dolgozó szakemberek tudását, segítségét és a nagy teljesítményű gépeket, high-tech eszközöket is igénybe vehették. Az alkotók számára azonban nemcsak a technológiai és szakmai segítség fontos, hanem az az alkotói szabadság, melyet a számukra máshol elérhetetlen acél alapanyagok és azok mozgatásának, formálásának lehetőségei biztosítottak. 

A Lakics Acélszobrászati Workshop július 2-án 11 órakor az alkotások felavatásával ért véget. A workshop minden résztvevője elégedett volt az együttműködéssel és már most gondolkodnak a folytatás lehetőségén.

Tekintse meg galériánkat!

 

 

 


Vissza az előző oldalra